INCALZIRE PARDOSEALA


Ideea folosirii pardoselii drept corp de încălzire nu este deloc nouă. Sisteme de acest fel, într-o variantă primitivă, existau încă din antichitate, în China și Egipt. În aceste sisteme, gazele calde produse într-un focar erau trecute printr-un canal special executat sub pardoseala încăperii. Un sistem mai evoluat apare, în aceeași perioadă, în Roma antică, denumit hipocaust. La acesta, gazele calde erau dirijate prin canale la mai multe încăperi. Hipocaustul a fost unul din primele sisteme de încălzire centrală prin pardoseală.


                     In prezent, încălzirea prin pardoseală se realizează în două moduri:

- Incalzire cu apa, cu ajutorul unor tevi montate sub pardoseala, care preiau apa calda a sistemului de incalzire centrala;

- Incalzire electrica, cu ajutorul unor cabluri incalzitoare montate in pardoseala;

                         Incalzirea prin pardoseala cu apa fierbinte este mai avantajoasa decat cea cu radiatoare montate pe pereti, unde caldura degajata de radiatoare se produce la un nivel ridicat fata de sol, se ridica spre tavan de unde apoi, coboara si revine sub forma de aer rece la nivelul picioarelor. In cazul incalzirii prin pardoseala, caldura este degajata uniform la nivelul solului, asigurand cresterea confortului termic. Instalarea tevilor ridica nivelul podelei cu 8-10 cm, iar variatiile de temperatura cu ocazia pornirilor si opririlor duc la dilatari repetate ale placutelor de parchet obisnuite, aparand rosturi intre ele, astfel ca este nevoie de parchete speciale, eventual cu folie de aluminiu.


                       Caloriferele traditionale trebuie sa fie incalzite la o temperatura foarte mare (aproximativ 65-75 grade Celsius) pentru a incalzi eficient o camera, in timp ce sistemele de incalzire in pardoseala functioneaza la o temperatura de 35-50 grade Celsius, sau chiar mai mica, in functie de tipul de podea. Cu alte cuvinte, vei consuma mai putin, iar acest lucru se va concretiza in facturi mai mici la final de luna. Mai mult decat atat, tine cont de faptul ca un calorifer clasic incalzeste in primul rand aerul din apropierea sa, motiv pentru care va fi intotdeauna mai rece in mijlocul camerei si foarte cald in preajma sa. Astfel, ajungem sa deschidem fereastra pentru ca aerul proaspat sa patrunda in incapere, lasand toata acea energie pe care am platit-o sa iasa afara. 

            

                               Spre deosebire de acestea, sistemele de incalzire in pardoseala asigura o incalzire uniforma . De asemenea, trebuie sa mentionam faptul ca sistemele de incalzire in pardoseala nu ocupa spatiu in camera, asa ca vei putea sa decorezi peretele lasat liber asa cum iti doresti. 


                              In ceea ce priveste compatibilitatea acestora cu tipurile de podea, poti sa alegi parchet laminat, lemn, piatra, teracota etc sau poti sa folosesti un covor. Nu in ultimul rand, sistemele de incalzire in pardoseala sunt o varianta mult mai buna pentru a mentine calitatea aerului din casa. Caloriferele clasice degaja o temperatura foarte ridicata care conduce catre un disconfort crescut si un nivel al oxigenului scazut.